Slimme prioritering
voor vrachtverkeer.

KLANT
Vialis

DIENSTEN
Project strategie, UX research, UI/UX design, procesoptimalisatie

WEBSITE
vialis.nl

Voor Vialis is er een applicatie op maat gemaakt, ReQuest: slim, veilig en duurzaam onderweg. Met de ReQuest app kunnen transporteurs, distributeurs en logistieke dienstverleners met minimale belemmeringen veilig, snel en op een duurzame manier hun route kunnen afleggen.

Door de chauffeur centraal te stellen kan de logistieke dienstverlener en de overheid hun veiligheid- en duurzaamheidsdoelstellingen realiseren, door doorstroming en beschikbaarheid te reguleren.

PLAN
DESIGN FASE.

Al bijna honderd jaar is Vialis werkzaam in het domein infrastructuur en mobiliteit. Gemeenten en wegbeheerders vragen steeds meer om ontzorgd te worden bij doelstellingen over duurzaamheid, doorstroming en veiligheid. ReQuest sluit hier naadloos op aan.

Inwoners profiteren van schonere lucht, verhoogde veiligheid op kruispunten en minder lawaai van optrekkende- en afremmende vrachtwagens. De wegbeheerders hebben met ReQuest een extra stuurmiddel om vrachtwagens effectief en duurzaam door een stad te leiden.

Om de juiste digitaliseringsslag te maken, liepen we gezamenlijk de sprint 0 door. Recognize onderzocht het proces van vrachtverkeer.

Daarnaast was de wens om de app zo simpel mogelijk te houden omdat de app zou gebruikt worden bij chauffeurs.

Met alle bevindingen ging Recognize aan de slag. Het idee? Een app waarmee het doel is om op een intelligente manier de juiste verkeersstromen prioriteit te geven.

Door te investeren in ReQuest dragen vervoerders bij aan een beter milieu. Dit heeft een positief effect op het imago van de logistieke sector. Bovendien dalen de kosten van een rit door onder andere tijdwinst, minder brandstofverbruik, minder slijtage aan remsystemen en minder kans op ongevallen of boetes door nog net door rood licht te rijden. Deze besparingen zijn te zien in een gekoppelde desktop applicatie.

BUILD
DEVELOPMENT FASE.

Om de week leverde het scrumteam een klein deel van de applicatie op. Vialis en Recognize hadden bij elke sprint contact om alle ontwikkelingen goed af te stemmen.

Ook de ontwikkeling van de nieuwe ReQuest app verliep volgens de agile-werkwijze. De werkzaamheden werden uitgevoerd in sprints van twee weken door ons team dat bestond uit een back-end developer, UX/UI Designer, front-end developer en een full-stack developer.

Tijdens de development fase is er ook nauwkeurig gekeken naar wat bepaalde functionaliteiten opleveren én welke inspanningen deze kosten om te realiseren.

Op deze manier ontwikkelen we kostenefficiënt en kon er snel veel waarde gecreëerd worden. Dit komt tevens ten goede van de adoptie van de applicatie.

Na een intensieve samenwerking was het zover; de ReQuest app gaat live! In de ReQuest app, als de situatie het toelaat krijgen vrachtwagens en logistieke dienstverleners met ReQuest eerder groen bij een verkeerslicht.

Om eerder groen te krijgen bij kruispunten voert de chauffeur via de ReQuest app, via een mobiele telefoon, zijn bestemming in.

 

Foto: Vialis

Foto: Vialis

Video: Vialis

RUN
MANAGEMENT FASE.

Deze versie van Request is een ‘minimum viable product’, een werkend product dat doet wat het moet doen en nog verder uitgebreid gaat worden met nieuwe functies.

Met name het verhogen van de verkeersveiligheid zal een integraal onderdeel worden van het systeem. Om de techniek snel en eenvoudig beschikbaar te stellen, werkt dit nu met een app. Een koppeling met de boordcomputer van de vrachtwagen ligt in de toekomst. De basis is nu nog prioriteit aanvragen voor de vrachtwagen.

 

Martijn van Beek — Directeur Business Development bij Vialis

"Het is mooi dat de logistiek profiteert, maar burgers en gemeenten hebben er eveneens profijt ervan."

LET’S
CONNECT!

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen? Of kun je iets voor ons betekenen? Dan horen we graag van je! Bel of mail gerust. We komen graag langs om kennis te maken. En natuurlijk staan onze deuren op de zevende verdieping van de Javatoren in Almelo ook altijd voor je open.