UNILIN

Configurator versimpelt
ontwerpen én productie van dakkapellen

Uitdaging

Hoe kunnen we het ontwerpen van onze dakkapellen versimpelen en versnellen? Met die vraag klopte UNILIN bij Recognize aan. UNILIN produceert PIR isolatieplaten en zelfdragende dakelementen en maakt deel uit van het Amerikaanse beursgenoteerde Mohawk Industries. Het systeem waarmee de medewerkers van UNILIN dakkapellen ontwierpen was onduidelijk. Hierdoor moesten de ontwerpers gedurende het ontwerpproces veel extra informatie bij collega’s en klanten opvragen en ontstonden fouten. De wens: een digitale oplossing om het aantal fouten te verminderen, sneller te kunnen werken en duidelijkheid aan klanten te bieden.

Unilin vergadering

Oplossing

Recognize bouwde de configurator helemaal op maat. De configurator heeft drie unieke kenmerken. Om te beginnen zien klanten hun ontwerp in 3D. Als ze tijdens het ontwerpen iets veranderen, zien ze de wijziging direct in hun ontwerp terug. Bovendien zijn alle rekenregels waar een ontwerp aan moet voldoen, verwerkt in de configurator. Aan die regels zijn prijzen gekoppeld, zodat klanten tijdens het ontwerpen zien hoeveel de dakkapel gaat kosten. Tot slot in de configurator gekoppeld aan de productieketen van UNILIN. Dit betekent dat de tekeningen voor de productie, de paklijst en een besteloverzicht voor de klant automatisch worden aangemaakt als een klant de bestelling plaatst. Bovendien wordt automatisch een BTL-bestand met de zaagsnedes aangemaakt. Dit kunnen medewerkers inladen in de zaagmachine. Op die manier is de productie deels geautomatiseerd.

Used Tools Unilin

  • Babylon 3D
  • Angular

Strategie

Voor het realiseren van de digitale oplossing stelde Recognize een Scrum-team samen. Het project werd afgetrapt met een Sprint Zero. Tijdens deze sprint werd de business challenge grondig onderzocht. Het bleek dat klanten van UNILIN het ontwerp van een dakkapel vaak niet goed begrijpen. Bovendien had UNILIN te maken met een tekort aan ontwerpers van dakkapellen. Recognize bedacht als oplossing een online configurator waarmee klanten eenvoudig en snel zélf hun dakkapel kunnen ontwerpen en bestellen. Het scrum-team presenteerde de configurator aan UNILIN door middel van een storyboard en wireframes; een soort bouwtekeningen. UNILIN was enthousiast! De wireframes werden uitgewerkt tot een design, zodat UNILIN de look and feel van de configurator kon ervaren. Ook dit werd positief ontvangen. En dus kon de realisatie beginnen.

Danny Verheezen - Hoofd Tekenkamer/Werkvoorbereiding

“Je bouwt de oplossing echt met elkaar. Met deze oplossing zetten we iets unieks neer.”