DATAMIGRATIE EN CONVERSIE

Ga je over naar een nieuw GIS-systeem of wil je graag verder digitaliseren binnen je bedrijf? Onze experts ondersteunen jouw IT-architecten bij het schonen en overzetten van data van oude systemen naar de nieuwe oplossing. Dat kan geautomatiseerd (migratie) of handmatig (conversie).

Engineering
Onze aanpak bij datamigratie

Datamigratie is een complex proces. Een zorgvuldige planning, voorbereiding en uitvoering zijn hierin van groot belang. Daarbij is elke migratie uniek en dat vereist dus een specialistische aanpak. We volgen bij elk project altijd dezelfde stappen om ervoor te zorgen dat de migratie succesvol is:

Voorbereiding en planning

Allereerst brengen we in kaart welke data gemigreerd moet worden en welke data overbodig is in het nieuwe systeem. Deze data analyseren we: we kijken naar de structuur, formaten en de kwaliteit van de data om eventuele problemen te identificeren en voorkomen. Als laatste actie in deze stap stellen we een migratieplan op. Hierin nemen we op welke doelstellingen er zijn, welk tijdspad we bewandelen en wie waarvoor verantwoordelijk is.

Data voorbereiden en migratiemethode kiezen

Als we weten welke data gemigreerd moet worden, maken we een gegevensprofiel om inzicht te krijgen in de omvang en complexiteit van deze data. We bereiden ook de brondata voor die in het oude systeem staat. We zorgen ervoor dat deze data voldoet aan de eisen van het nieuwe systeem. Ook schrijven we een migratiescript voor het overzetten van de data.

Testen

Voordat we de échte migratie uitvoeren, zetten we eerst een klein deel van de gegevens over naar het doelsysteem. Dit noemen we een pilot of ‘Proof of Concept’. We doen uitvoerige tests: is de data goed gemigreerd en werkt het systeem naar behoren? Als alle seinen op groen staan, voeren we de migratie uit. Hierbij kiezen we samen met jou de beste tijd, zodat de downtime zo kort mogelijk is. Zo minimaliseren we eventuele overlast.

Uitvoering

We laten het zorgvuldig opgestelde migratiescript zijn werk doen om alle data goed over te zetten van het bronsysteem naar het doelsysteem.

Nazorg

Na de migratie testen we weer uitvoerig of de migratie is geslaagd en of alles werkt naar behoren, net als bij de pilot. Dit heet ‘Quality Control’ en het wordt uitgevoerd door onze operators. Daarna volgt de Quality Acceptance: u gaat na of alles naar wens is gemigreerd en geeft akkoord. Natuurlijk bieden we ook ondersteuning na de migratie om eventuele problemen op te lossen en vragen te beantwoorden.

Engineering
Migratie versus conversie

Bij datamigratie wordt alle data volledig automatisch van het ene naar het andere systeem overgezet. In sommige gevallen is dit niet mogelijk en moet je handmatig data ‘overkloppen’. Dat noemen we conversie. Onze operators zorgen ervoor dat alle data in het juiste formaat wordt omgezet en goed in het nieuwe systeem komt te staan. Binnen een dataconversie-project volgen we dezelfde stappen als bij migratie.

Engineering
Maatwerkprojecten

Bij alle projecten die we doen, analyseren we de brondata om een advies uit te brengen over de beste methode: migratie of conversie. Soms komt het voor dat data wel automatisch kan worden gemigreerd naar het doelsysteem, maar dat dit systeem de data niet kan interpreteren zonder de hulp van een operator. In zo’n geval starten we een maatwerkproject, waarbij we migratie en conversie met elkaar combineren. We automatiseren wat kan en onze operators helpen een handje waar nodig.

Engineering
Snel schakelen en opschalen

We werken al 15 jaar met een flexibele schil medewerkers, zowel onshore (in Nederland, eventueel bij jou op locatie) als offshore (in het buitenland). Hierdoor kunnen we snel voor je aan de slag en ook snel opschalen als dat nodig is.

Blijkt tijdens de voorbereiding bijvoorbeeld dat veel data tóch handmatig geconverteerd moet worden? Of behelst het project veel data die in korte tijd naar het doelsysteem overgezet moet worden? Dan zit er een schaalbaar team van offshore medewerkers klaar die we direct in kunnen schakelen. Door deze werkwijze zijn we in de afgelopen jaren uitgegroeid tot marktleider in het leveren van engineeringscapaciteit. Iets waar we best trots op zijn!

Let's
Connect!

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen? Of kun jij iets voor ons betekenen? Dan horen we graag van je! Bel of mail gerust. We komen graag langs om kennis te maken. En natuurlijk staan onze deuren op de zevende verdieping van de Javatoren in Almelo ook altijd voor je open.