EEN APP VOOR OMGEVINGSCOMMUNICATIE
BIJ BOUW- EN INFRAPROJECTEN.  

KLANT
De BouwApp, een product en merk van Concepteurs BV.

DIENSTEN
Storyboard, architectuur overzicht, UI/UX design, product vision board, mobile app, beheeromgeving.

WEBSITE
debouwapp.nl

 

In 2017 klopten de oprichters van de BouwApp aan bij Recognize met een ambitieus toekomstplan voor hun app. Enkele jaren daarvoor lanceerden ze de eerste versie van de app, waarmee bouw- en infrabedrijven de projectomgeving informeerden over de voortgang van project. De wens was duidelijk: de bestaande app moest vervangen worden door een nieuwe en verbeterde app waarmee wederzijdse communicatie met de projectomgeving mogelijk zou worden. Bij het eerste gesprek was er al direct een klik. We deelden dezelfde visie op het vakgebied. Het resulteerde in een samenwerking die tot op de dag vandaag zijn vruchten afwerpt. Inmiddels is de BouwApp flink gegroeid in binnen- en buitenland en zijn er inmiddels duizenden projecten waarbij de BouwApp als communicatiemiddel is ingezet.

PLAN
DESIGN FASE.

De wens vanuit de BouwApp was duidelijk: een toekomstbestendige app die wederzijdse communicatie tussen het projectteam en de projectomgeving zo laagdrempelig mogelijk maakt. Het team van Recognize had al ervaring in het vakgebied en onze visie matchte duidelijk met die van de BouwApp. We organiseerden meerdere brainstormsessies waarin alles bespreekbaar was en we stapsgewijs toewerkten naar een even ambitieus als haalbaar ‘product vision board’.

Vervolgens ontwikkelde ons designteam een story map. Hierin wordt de reis van de gebruikers van de tool uitgestippeld. Dit dwingt je om het aanstaande product door de bril van de eindgebruikers te bekijken en zo vanaf het eerste begin de gebruikservaring (user experience / UX) centraal te stellen. Na het bespreken en afstemmen van de storymap hebben we de architectuur van de app en de beheeromgeving ontwikkeld, om uiteindelijk een prototype te ontwikkelen. Sommige lezers hebben wellicht de bekende scrum-methodiek al herkend.

Aantal unieke gebruikers
150.000
Aantal projecten
1.100
Aantal updates
2.600
Regels code
57.000

BUILD
DEVELOPMENT FASE.

Ook de ontwikkeling van de nieuwe BouwApp verliep volgens de agile-werkwijze. De werkzaamheden werden uitgevoerd in sprints van twee weken door ons team dat bestond uit een back-end developer, front-end developper en een full-stack developer. Die laatste was Bart Wesselink, op dat moment een talentvolle nieuwkomer bij Recognize van 17 jaar oud. De ontwikkeling van de BouwApp was zijn eerste grote project, hij werd ondersteunt door meer ervaren en specialistische collega’s.

Het vertrouwen in Bart werd beloond, want in inmiddels is de BouwApp een groot succes en is Bart zelf doorgegroeid tot Head of Development bij Recognize. Bart is nog steeds nauw betrokken bij de BouwApp en is terecht razendtrots op wat hij samen met het team heeft ontwikkeld.

Uiteindelijk is de app in ongeveer 5 maanden ontwikkeld. Naast de app zelf, was ook ‘achterkant’ van de app erg belangrijk. Vanuit de beheermodule moesten mensen zonder al te veel IT-kennis de app makkelijk en snel gebruiken voor omgevingscommunicatie.

RUN
MANAGEMENT FASE.

Na de oplevering van de nieuwe BouwApp in 2018, is de app continu doorontwikkeld en verbeterd. De samenwerking tussen de BouwApp en Recognize gaat ook in deze fase verder dan ‘klant’ en ‘leverancier’. We plannen continu sessies om te sparren over nieuwe kansen. De BouwApp brengt input en feedback vanuit hun klanten en wij koppelen dat aan de laatste technologische ontwikkelingen. Zo komen we samen tot innovatieve oplossingen waarmee de BouwApp zich blijft onderscheiden.

Deze manier van samenwerken werpt haar vruchten af. De BouwApp groeit hard en de gebruikers zijn enthousiast. Ook zijn er whitelabels uitgebracht van de app. Dit zijn duplicaten van de orgininele app, maar dan in de huisstijl van een aannemer of opdrachtgever. Ook is er een internationale variant gelanceerd onder de naam SitePodium die onder meer in het Verenigd Koningkrijk en Australië wordt ingezet.

Naast het continu verbeteren, het toevoegen van functionaliteiten en de internationalisering van de app, spelen er ook andere ontwikkelingen waar we samen met de BouwApp op inspelen. Zo wordt de app steeds beter in het verzamelen van waardevolle data die de bouw- en infrawereld belangrijke inzichten geven. Samen blijven we hard werken om de BouwApp steeds waardevoller te maken voor de doelgroep. Het is een mooie samenwerking die ook voor de toekomst veel goeds belooft.

Paul Frankenhuizen — Medeoprichter Bouwapp

“Met Recognize hebben we niet alleen een fantastische softwareleverancier, bovenal hebben we een strategische partner die onze toekomstvisie deelt en verder kijkt dan de techniek.”

LET’S
CONNECT!

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen? Of kun je iets voor ons betekenen? Dan horen we graag van je! Bel of mail gerust. We komen graag langs om kennis te maken. En natuurlijk staan onze deuren op de zevende verdieping van de Javatoren in Almelo ook altijd voor je open.