Implementatie & Adoptie.

De beste softwareoplossing kiezen of maken voor een specifieke uitdaging is iets dat het juiste vakmanschap behoeft. Maar hoe krijg je voor elkaar dat de gebruikers inzien dat juist deze zorgvuldig gerealiseerde software hen ondersteunt en het leven makkelijker maakt?

Virtualisatie.

Tegenwoordig is het al lang niet meer zo dat elke computer één systeem draait. In tegendeel, door gebruik te maken van virtualisatie is het mogelijk om meerdere systemen op een enkele fysieke computer te draaien. Dit kan op verschillende manieren, en heeft daarbij verschillende toepassingen. In dit artikel gaan we in op de techniek, en de mogelijkheden.

UX-trends voor mobiele applicaties.

Binnen mobiele applicaties speelt de ervaring van de gebruiker (user experience, ookwel UX) een hele belangrijke rol. Apps moeten snel werken, intuïtief zijn en er ook nog eens goed uitzien. Er zijn verschillende trends waarmee je kunt voldoen aan deze eisen. In dit artikel bespreken we er een aantal, en kijken we naar welke afwegingen hierbij gemaakt worden en hoe deze trends bijdragen aan de algehele UX van een app.

Roadmap management.

Een roadmap voor softwareontwikkeling kan worden gezien als het strategisch plan van een organisatie op het gebied van doorontwikkelingen, innovaties en plannen van de komende periode. Het ondersteunt de doelstellingen en visie van de organisatie. Maar het helpt ook om de hoogste prioriteiten te stellen en houdt stakeholders op één lijn. Het (nog) niet hebben van een duidelijk en goed afgestemde roadmap kan zorgen voor verwarring en slechte beslissingen.

Trimble Connect.

In veel sectoren wordt digitaal werken steeds belangrijker. Dit geldt ook voor de bouwsector. Zo is het gebruik van BIM-software al een tijd gemeengoed voor moderne bouwbedrijven. In een wereld waarin op iedere plek internet beschikbaar is wordt digitaal samenwerken steeds eenvoudiger realiseerbaar. Bij Recognize houden we ons bezig met het ontwikkelen van plugins voor de viewer in Trimble Connect. We vertellen je er in deze blog meer over.

Automatische migratie naar Github.

Recentelijk is er binnen Recognize een migratie uitgevoerd van BitBucket naar GitHub in combinatie met Advanced Security. Tijdens zo’n migratie loop je tegen verschillende problemen aan, die je zoveel mogelijk voor wilt zijn om zo het ontwikkelproces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Maar wat zijn de systemen, en waarom en hoe heeft deze migratie plaatsgevonden?

Informatiebeveiliging bij Software Development.

In vrijwel alle (web-)applicaties heb je tegenwoordig te maken met gegevens. Met deze gegevens moet erg zorgvuldig omgegaan worden. Daarom is het belangrijk om tijdens het hele software development proces maatregelen te treffen zodat deze informatie goed beveiligd is en blijft. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de beveiliging van de informatie, maar ook naar de beschikbaarheid en integriteit. Veel van deze maatregelen zijn ontstaan vanuit een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). In dit artikel lichten we een deel van de maatregelen uit die bij Recognize getroffen worden.

Cross-browser testing.

Websites en mobiele applicaties worden tegenwoordig door veel gebruikers met een breed scala aan browsers en apparaten geopend. Daarnaast hebben deze browsers vaak verschillende versies, elk met nieuwe functies en wijzigingen. Al deze versies kunnen ervoor zorgen dat er problemen ontstaan in websites en apps die tot voorheen prima functioneerden. Een tool die hierbij kan helpen is cross-browser/cross-platform testing.

Infrastructure as a code.

Vroeger kostte het voor IT-beheerders veel tijd om de benodigde hardware voor applicaties te verzamelen, of in meer recentere jaren, bij elkaar te klikken. Voor een applicatie kan worden ontwikkeld volgens het OTAP-principe houdt dat in dat er voor elk van de vier omgevingen de benodigde infrastructuur klaargezet moet worden. Mochten er wijzigingen benodigd zijn, dan moeten deze doorgevoerd worden op alle omgevingen met risico’s op inconsistentie. Daarom wordt er de laatste tijd steeds meer gebruik gemaakt van infrastructure as code. In dit artikel gaan we verder in op wat het betekent, wat de voordelen zijn en hoe het ingezet kan worden.

RPA en Power Apps.

RPA staat voor Robotic Process Automation (RPA) en maakt het mogelijk om eenvoudige, rule-based processen te automatiseren. RPA is een technologie die doormiddel van software, brondata uit verschillende (online) systemen kan halen en deze samen brengt zodat taken door RPA kunnen worden overgenomen. De Power App is een oplossing die soms hand in hand gaat met RPA. Power Apps geeft je de mogelijkheid om simpel en eenvoudig maatwerk applicaties te maken zonder dat je hier al te veel kennis voor nodig hebt. Welke trends zijn er eigenlijk op dit gebied en hoe werkt een oplossing met RPA en een Power App?

3D Streaming.

Daar waar 3D-ervaringen op het web een aantal jaar geleden nog erg beperkt waren, is dat al lang niet meer zo. Met de komst van moderne technieken kunnen webpagina’s omgebouwd worden tot interactieve 3D-applicaties (denk bijvoorbeeld aan configuratoren). Om ervoor te zorgen dat de 3D-modellen nóg beter tot hun recht komen, kan er gebruik gemaakt worden van een nieuwe techniek: 3D-streaming.

API-first development.

Vandaag de dag gebruiken we veel verschillende systemen. Deze systemen werken niet allemaal individueel, maar praten veelal met elkaar. Dat scheelt werk, tijd en dus geld. Om deze systemen aan elkaar te koppelen worden API’s gebruikt. Maar hoe werkt een API, en kan een API ook het middelpunt zijn van je software?

LiDAR in telefoons.

Afgelopen zomer introduceerde Apple een nieuwe reeks iPhones met een zogeheten LiDAR scanner, die sinds begin vorig jaar ook al in verschillende iPads te vinden is. Deze toevoeging biedt nieuwe mogelijkheden voor zowel ontwikkelaars als consumenten op het gebied van augmented reality (AR). Met deze scanner lijkt Apple (nog meer) in te zetten op AR, maar hoe kan LiDAR daarbij helpen?

Schaalbaarheid als basis voor cloudomgevingen.

In een wereld waarin mensen veel thuis werken moeten applicaties op elk moment beschikbaar zijn. Of het nu om 10 uur ’s avonds is, of om half 6 in de ochtend: het ritme van mensen is flexibeler dan ooit. Voor bedrijven vereist dit een betrouwbare en robuuste inrichting van de cloudomgeving, maar hoe zorg je dat je IT-kosten niet door het dak gaan?

Hybride mobiele apps in 2021.

De tijd waarin bedrijven separate apps moesten ontwikkelen voor zowel iOS als Android ligt ondertussen ver achter ons. Met behulp van zogeheten hybride apps kunnen ontwikkelaars vanaf een enkele code base beide platformen bedienen. Op deze manier besparen bedrijven kosten op het gebied van uren en kan één team beide platformen ontwikkelen.  Er zijn veel verschillende frameworks die de filosofie van hybride apps hanteren, maar wat zijn de krachten van de verschillende opties? In dit artikel kijken we naar de voordelen van Flutter, React Native en Ionic (in combinatie met Capacitor).