Insights Recognize

Door onze jarenlange ervaring op het gebied van software ontwikkeling en digitale transformatie hebben we veel kennis opgedaan. Deze kennis delen we uiteraard graag omdat we het belangrijk vinden dat je op de hoogte bent van de laatste technologische ontwikkelingen en trends. Wil je meer weten over een bepaald onderwerp of heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Infrastructure as a code.

Vroeger kostte het voor IT-beheerders veel tijd om de benodigde hardware voor applicaties te verzamelen, of in meer recentere jaren, bij elkaar te klikken. Voor een applicatie kan worden ontwikkeld volgens het OTAP-principe houdt dat in dat er voor elk van de vier omgevingen de benodigde infrastructuur klaargezet moet worden. Mochten er wijzigingen benodigd zijn, dan moeten deze doorgevoerd worden op alle omgevingen met risico’s op inconsistentie. Daarom wordt er de laatste tijd steeds meer gebruik gemaakt van infrastructure as code. In dit artikel gaan we verder in op wat het betekent, wat de voordelen zijn en hoe het ingezet kan worden.

RPA en Power Apps. 

RPA staat voor Robotic Process Automation (RPA) en maakt het mogelijk om eenvoudige, rule-based processen te automatiseren. RPA is een technologie die doormiddel van software, brondata uit verschillende (online) systemen kan halen en deze samen brengt zodat taken door RPA kunnen worden overgenomen. De Power App is een oplossing die soms hand in hand gaat met RPA. Power Apps geeft je de mogelijkheid om simpel en eenvoudig maatwerk applicaties te maken zonder dat je hier al te veel kennis voor nodig hebt. Welke trends zijn er eigenlijk op dit gebied en hoe werkt een oplossing met RPA en een Power App?

API-First development. 

Vandaag de dag gebruiken we veel verschillende systemen. Deze systemen werken niet allemaal individueel, maar praten veelal met elkaar. Dat scheelt werk, tijd en dus geld. Om deze systemen aan elkaar te koppelen worden API’s gebruikt. Maar hoe werkt een API, en kan een API ook het middelpunt zijn van je software? In de basis is het concept van een API (Application Programming Interface) relatief eenvoudig.

3D Streaming.

Daar waar 3D-ervaringen op het web een aantal jaar geleden nog erg beperkt waren, is dat al lang niet meer zo. Met de komst van moderne technieken kunnen webpagina’s omgebouwd worden tot interactieve 3D-applicaties (denk bijvoorbeeld aan configuratoren). Om ervoor te zorgen dat de 3D-modellen nóg beter tot hun recht komen, kan er gebruik gemaakt worden van een nieuwe techniek: 3D-streaming.

Mobile Frameworks.

De tijd waarin bedrijven separate apps moesten ontwikkelen voor zowel iOS als Android ligt ondertussen ver achter ons. Met behulp van zogeheten hybride apps kunnen ontwikkelaars vanaf een enkele code base beide platformen bedienen. Op deze manier besparen bedrijven kosten op het gebied van uren en kan één team beide platformen ontwikkelen. Er zijn veel verschillende frameworks die de filosofie van hybride apps hanteren, maar wat zijn de krachten van de verschillende opties? In deze blog kijken we naar de voordelen van Flutter, React Native en Ionic (in combinatie met Capacitor).

Schaalbaarheid als basis voor cloudomgevingen.

In een wereld waarin mensen veel thuis werken moeten applicaties op elk moment beschikbaar zijn. Of het nu om 10 uur ’s avonds is, of om half 6 in de ochtend: het ritme van mensen is flexibeler dan ooit. Voor bedrijven vereist dit een betrouwbare en robuuste inrichting van de cloudomgeving, maar hoe zorg je dat je IT-kosten niet door het dak gaan? Het antwoord is simpel: je zorgt voor een schaalbare infrastructuur. Het belangrijkste ingrediënt van een schaalbare infrastructuur is het aanpassen van je cloud resources aan de vraag die een applicatie op dat moment verwerkt. Uiteraard, geheel automatisch. Door snel op te schalen zorg je ervoor dat applicaties snel en goed blijven werken voor alle gebruikers.

LiDAR in telefoons.

Afgelopen zomer introduceerde Apple een nieuwe reeks iPhones met een zogeheten LiDAR scanner, die sinds begin vorig jaar ook al in verschillende iPads te vinden is. Deze toevoeging biedt nieuwe mogelijkheden voor zowel ontwikkelaars als consumenten op het gebied van augmented reality (AR). Met deze scanner lijkt Apple (nog meer) in te zetten op AR, maar hoe kan LiDAR daarbij helpen?