Met één druk op de knop
een volledig materialenpaspoort generen.

KLANT
DigiBase

DIENSTEN
Storyboard, architectuur overzicht, UI/UX design, web app, beheerdersomgeving inclusief dashboard, export functionaliteit

WEBSITE
digibase.nl

 

DigiBase; de digitale bouwer van VolkerWessels, wil dat de data voor materiaalgebruik compleet en overzichtelijk is. Door middel van meerdere sprints is er een platform ontwikkeld die er voor zorgt dat door één druk op de knop een volledig materialenpaspoort wordt gegenereerd. Materialenpaspoort is een tool die overzichtelijk weergeeft welke materialen er in een object zitten. Tevens kan de gebruiker verschillende materialen toekennen aan onderdelen van het BIM model. Zodoende kan het materialenpaspoort volledig worden gemaakt. Zo is DigiBase nog beter in staat gesteld om te kunnen faciliteren bij het circulair ontwikkelen en bouwen.

PLAN
DESIGN FASE.

Hoe kunnen we er voor zorgen dat de dataset voor materiaalgebruik volledig wordt? Deze vraag werd het uitgangspunt van de design fase. Binnen Digibase waren er ideeën om op een eenvoudige wijze materiaal-data te filteren uit IFC bestanden waardoor alleen essentiële informatie wordt doorgezet naar een externe partij.

Veel bouwbedrijven werken met BIM. In het BIM model zitten velden waarin materiaal wordt gespecificeerd. In de ontwerpfase wordt dit ingevuld maar is in veel gevallen na oplevering niet volledig. De data van het project is daarmee niet compleet.

Bovenstaande bevindingen vormen de input voor de sprint 0. Er zijn diverse whiteboard sessies geweest om ideeën uit te werken die als bron werden gebruikt om het storyboard op te kunnen stellen. Recognize stemde dit af met DigiBase zodat er geen functionaliteit over het hoofd werd gezien en de scope bij iedereen duidelijk was.

Gaandeweg constateerde Recognize dat DigiBase niet op zoek was naar een stuk “middleware” maar naar een geheel platform die veel beter aansluit bij de requirements. Dit platform maakt vervolgens weer usermanagement en authenticatie mogelijk.

De design fase wordt afgesloten met de eerste uitwerking van de digitale oplossing samen met de UI/UX specialisten van Recognize. Tijdens de presentatie bij DigiBase werden de belangrijkste elementen van het platform gepresenteerd.

Foto: Digibase

BUILD
DEVELOPMENT FASE.

Voor het ontwikkelen van het digitale platform stelde Recognize een scrum-team samen. De tweewekelijkse ontwikkel-sprints werden ingepland en de opgehaalde requirements werden vertaald naar user stories. Tijdens de sprint-demo presenteerde het ontwikkelteam de user stories en werd er separaat nog meerdere sessies gehouden met DigiBase en de product owner. Tijdens deze sessie wordt op een gedetailleerd niveau de user stories bijgeschaafd zodat we precies weten of alles goed verloopt.

Tijdens de development fase is er een oplossing gemaakt die tussen Trimble (BIM Tool) en het Madaster past. Er is gebruik gemaakt van de tooling van Trimble om de BIM modellen op te halen per project. Deze worden ingeladen in het materialenpaspoort. Op deze manier kan je gemakkelijk inzien welke materialen ontbreken en kan je de gegevens aanvullen.

Door besturingselementen kan je zien hoeveel procent van de data is gevuld. Wanneer de data compleet is, kan het materialenpaspoort worden aangevraagd. Dit wordt dan omgezet in een pdf bestand. De gegevens worden dan tevens naar het Madaster doorgezet.

Met het ontwikkelde platform kan je met één druk op de knop een volledig materialenpaspoort generen voor elk gebouw. Dit biedt enorm veel kansen en voordelen op het gebied van kostenbesparing, milieu, wet en regelgeving, gezondheid en uiteraard circulariteit.

RUN
MANAGEMENT FASE.

De samenwerking is als efficiënt en plezierig ervaren. DigiBase heeft veel kennis in huis en kon complexe zaken op een duidelijke manier overbrengen naar het ontwikkelteam van Recognize.

Op dit moment zijn we bezig om het materialenpaspoort nog verder te integreren door middel van een Trimble Connect Extensie binnen de toolset van VolkerWessels. Hierdoor hebben eindgebruikers van het materialenpaspoort nog eenvoudiger toegang en kan het aantal gebruikers sneller groeien.

 

Foto: Digibase

LET’S
CONNECT!

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen? Of kun je iets voor ons betekenen? Dan horen we graag van je! Bel of mail gerust. We komen graag langs om kennis te maken. En natuurlijk staan onze deuren op de zevende verdieping van de Javatoren in Almelo ook altijd voor je open.