Ondersteuning bij het herkennen,
vastleggen en bewaken
van projectrisico’s.

KLANT
VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling

DIENSTEN
Project strategie, UI/UX design, coding, campagne website

WEBSITE
volkerwessels.com

VolkerWessels’ divisie Bouw en Vastgoedontwikkeling (BVGO) bestaat uit diverse ondernemingen die actief zijn binnen de bouw, renovatie, vastgoedontwikkeling, technische installaties en industriële productie. De divisie vroeg Recognize om hen te ondersteunen bij een digitaliseringsslag op het gebied van Risicomanagement. Het doel: één inzichtelijke tool van alle lopende projecten die makkelijk te beheren zijn. Recognize hielp mee met het bedenken, ontwerpen en ontwikkelen van de digitale oplossing: een project risicomonitor. Hét hulpmiddel om tijdig risico’s op een project te signaleren.

PLAN
DESIGN FASE.

Hoe kunnen we tijdig risico’s op een project signaleren en deze sneller managen en communiceren? VolkerWessels Bouw en Vastgoedontwikkeling liep een tijd rond met deze vraag. De aanleiding hiervan was het gebruik van een Excel bestand voor het beheersen van de risico’s. Dit kan en moet efficiënter en zo klopte de divisie aan bij Recognize.

Recognize stelde een scrum-team samen. De samenwerking werd afgetrapt met een sprint 0. Hierin werd het gehele proces en het gebruik van de Excel uitgebreid met de klant doorgenomen. Het proces van risicomanagement start bij de verwerving, loopt door in de uitvoeringsfase en stopt bij de oplevering. Ook moet er rekening gehouden worden met de TIS-procedure.

 

 

Doelgroepen werden in deze fase onderzocht. De tendermanagers, risk managers en directeuren werden betrokken bij deze business challenge. Tevens werden de doelstellingen bepaald die centraal gaan staan bij het ontwikkelen van de digitale oplossing. Ten eerste moet de tool bijdragen aan het inzicht in alle lopende projecten en ten tweede speelt gebruiksgemak een zeer belangrijke rol bij de designfase.

Alle bevindingen werden door Recognize uitgewerkt in een storyboard met wireframes; een soort bouwtekening van de oplossing. De wireframes werden uitgewerkt tot een design. Het idee? Eén omgeving waarin de risico’s van alle projecten staan waardoor er een uniforme manier van werken ontstaat en er altijd actueel inzicht is in de status van de lopende projecten.

BUILD
DEVELOPMENT FASE.

Tijd om te starten met het ontwikkelen van het digitale portaal. Om de week leverde het scrum-team een klein deel op waarin de configuratie van het risicomanagement in is verwerkt. Dit werd meteen getest door de klant waardoor ze de look & feel konden ervaren.

Vervolgens werd er per sprint een nieuwe functionaliteit toegevoegd en beschikbaar gesteld. Het portaal werd helemaal op maat ontwikkeld en is de TIS-procedure geïntegreerd met de tool. Het portaal biedt ondersteuning van het risicoproces en helpt bij:

• het vaststellen van het risicoprofiel van een project aan de hand van de quickscan;
• het vaststellen van de impact en de te treffen beheersmaatregelen;
• het managen, bespreken en vastleggen van de acties, actiehouder en voortgang op de risico’s.

De oplossing past dus helemaal bij de gestelde doelstellingen en is een hulpmiddel om tijdig risico’s op een project te signaleren, hierover te communiceren en deze te kunnen managen. Daarnaast bestaat de digitale oplossing uit één platform waardoor er één uniforme manier van werken is ontstaan.

Used tools
Goedkeuringsaanvragen per maand
30
Aantal gebruikers
200
Aantal projecten
160
Aantal werkmaatschappijen
40

RUN
MANAGEMENT FASE.

De samenwerking is door zowel Recogize als door VolkerWessels BVGO als heel prettig ervaren. We werkten nauw samen en de communicatie was open en eerlijk. Op dit moment wordt de oplossing nog doorontwikkeld en wordt het ingezet in de bouw. Zo hebben we weer een stap gezet in het digitaliseren van de handmatige processen voor onze partners: digital transformation voor meer efficiëntie en productiviteit.

Remco Kragt — Product Owner Recognize

“Er zijn mooie ontwikkelingen gemaakt rondom Risicomanagement binnen VolkerWessels BVGO. Hier heeft deze oplossing een groot aandeel in.”

LET’S
CONNECT!

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen? Of kun je iets voor ons betekenen? Dan horen we graag van je! Bel of mail gerust. We komen graag langs om kennis te maken. En natuurlijk staan onze deuren op de zevende verdieping van de Javatoren in Almelo ook altijd voor je open.