RPA staat voor Robotic Process Automation (RPA) en maakt het mogelijk om eenvoudige, rule-based processen te automatiseren. Eenvoudige administratieve handelingen, meerdere systemen, repeterende taken zijn vele voorbeelden waar RPA een oplossing voor kan zijn. RPA is een technologie die doormiddel van software, brondata uit verschillende (online) systemen kan halen en deze samen brengt zodat taken door RPA kunnen worden overgenomen.

De Power App is een oplossing die soms hand in hand gaat met RPA. Power Apps geeft je de mogelijkheid om simpel en eenvoudig maatwerk applicaties te maken zonder dat je hier al te veel kennis voor nodig hebt. Welke trends zijn er eigenlijk op dit gebied en hoe werkt een oplossing met RPA en een Power App?

Geschreven door Revish Soekhoe, Product Owner

Adoptie neemt verder toe

De wereldwijde omzet van RPA gaat met zo’n 19,5% groeien. Deloitte voorziet bijvoorbeeld dat in 2023 vrijwel alle organisaties een vorm van RPA in een bedrijf hebben. RPA wordt daar mee steeds meer een vanzelfsprekende integratie voor bedrijfsprocessen. En dat is niet zo gek. Robots worden gebouwd op basis van herbruikbare componenten. Hierdoor kunnen zij snel gecombineerd worden tot nieuwe robots. Veel organisaties bouwen een bibliotheek van robots en robot-onderdelen en daarmee wordt integratie steeds makkelijker.

Focus en toegankelijker

Procesautomatisering doe je niet zomaar. Je doet het om een bepaald doel te bereiken. Er wordt dus steeds kritischer gekeken naar technologieën. Wat kan beter? Wat is de waarde van RPA? Hierdoor ontstaat er een nieuwe focus en RPA is vaak slechts één stap binnen een proces en wordt er vaak een combinatie gemaakt van verschillende oplossingen of technologieën, bijvoorbeeld een workflow-oplossing of een Power App.

Door een nieuwe focus aan te brengen en doordat technologie steeds makkelijker kan worden ingezet, worden er op diverse afdelingen steeds meer gekozen voor RPA. Je kan bijvoorbeeld denken aan Finance of HR. Deze processen kennen veel repetitieve handelingen die makkelijk op te lossen zijn door een softwarerobot.

Integratie met complementaire technologieën

Ook de integratie zet steeds verder door. Technologieën die veel vaker worden gecombineerd met RPA is Artificial Intelligence. Ook is het mogelijk om je softwarerobot aan te vullen met Machine Learning. De robot heeft een zelflerend algoritme en kan verbetervoorstellen doen op basis van gegenereerde data. Een andere technologie is ook de Natural Language Processing. Hierbij is het algoritme in staat om teksten te lezen. Zo worden mails bijvoorbeeld automatisch geselecteerd als “ontevreden klant” of plaatst hij de mails in de juiste mappen.

RPA en Power Apps

Hoe werkt een oplossing die bestaat uit RPA en een Power App? Deze vraag kunnen wij goed beantwoorden. Recent hebben wij een oplossing voorgedragen om de registratie van een logistiek proces te standaardiseren en te centraliseren.

Deze oplossing werkt zo: Een Microsoft Power App als nieuwe front-end met een simpele user interface voor het oude legacy systeem. De ingevoerde orders en de administratieve last wordt met behulp van Robotic Process Automation (RPA) verwerkt. Robots voeren de aangeleverde informatie in de ERP systemen van de klant.

Op de achtergrond wordt de data voor de app opgeslagen in Microsoft Dataverse. In Dataverse kunnen verschillende informatie stromen worden ingeladen vanuit de bestaande ICT infrastructuur. De aansluitingen op de App als op de Dataverse zijn snel aan te passen.

Het UI/UX design van de app wordt in overleg met de gebruikers ingericht waarbij standaardisatie en eenvoudigheid voorop staan. Door het gebruik van Power Apps is het heel makkelijk om wensen van de organisatie te implementeren

Ben je benieuwd wat we nog meer kunnen met RPA en Power Apps? Neem dan gerust contact op!

LET’S
CONNECT!

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen? Of kun je iets voor ons betekenen? Dan horen we graag van je! Bel of mail gerust. We komen graag langs om kennis te maken. En natuurlijk staan onze deuren op de zevende verdieping van de Javatoren in Almelo ook altijd voor je open.