In een wereld waarin mensen veel thuis werken moeten applicaties op elk moment beschikbaar zijn. Of het nu om 10 uur ’s avonds is, of om half 6 in de ochtend: het ritme van mensen is flexibeler dan ooit. Voor bedrijven vereist dit een betrouwbare en robuuste inrichting van de cloudomgeving, maar hoe zorg je dat je IT-kosten niet door het dak gaan?

Het antwoord is simpel: je zorgt voor een schaalbare infrastructuur. Het belangrijkste ingrediënt van een schaalbare infrastructuur is het aanpassen van je cloud resources aan de vraag die een applicatie op dat moment verwerkt. Uiteraard, geheel automatisch. Door snel op te schalen zorg je ervoor dat applicaties snel en goed blijven werken voor alle gebruikers.

Op- en afschalen.

Doordat applicaties tegenwoordig veelal gevirtualiseerd zijn, is het eenvoudig om snel een nieuwe instantie bij te schalen. Hiermee bedoelen we dat er een nieuwe instantie wordt opgestart die een exacte kopie van de huidige applicatie is, zodat deze direct aan de slag kan om in de toegenomen vraag te voorzien. In de oude wereld betekende dat een IT-administrator op een knop moest drukken om voor een nieuwe instantie te zorgen, iets waar nu geen menselijke handeling meer aan te pas komt.

Schaalbaarheid in de cloud gaat niet alleen om het opschalen wanneer er niet voldoende capaciteit is, maar ook juist om het afschalen wanneer er overcapaciteit is. Wanneer de piekdrukte voorbij is, schaalt de applicatie terug naar het gewenste niveau.

Door deze manier van schalen bereik je kostenelasticiteit. Je betaalt alleen voor de resources die jij gebruikt. Er worden dus niet onnodig veel servers voor één applicatie gereserveerd, deze worden enkel gebruikt op het moment dat de applicatie daar behoefte aan heeft. Zo bewegen de cloudkosten mee met de vraag van de applicatie.

Schaalbaarheid en data.

Schaalbaarheid in de cloud gaat veel verder dan alleen het opschalen van je applicatie. Denk ook aan toepassingen in big data. Hier komen vaak zware berekeningen en grote hoeveelheden data bij kijken. Door rekencapaciteit alleen in te zetten op tijden wanneer dit nodig is, betaal je alleen voor de resources die worden gebruikt. Ook het meeschalen van opslagruimte met de groeiende hoeveelheid data is een voorbeeld van schaalbaarheid in de cloud.

Wat betekent dat in de praktijk?

Bij Recognize staat schaalbaarheid in de cloud voorop, zodat applicaties altijd bereikbaar zijn en klanten niet meer voor hun cloud betalen dan nodig is. Een mooi voorbeeld hiervan is het Dataplatform dat voor VolkerWessels Telecom gebouwd is in Microsoft AzureIn dit platform worden verschillende databronnen opgeslagen in een data lakedat automatisch meegroeit met de hoeveelheid data. Uit deze databronnen worden nieuwe inzichten gecreëerd door complexe rekenmodellen. Om deze berekeningen uit te voeren zijn op piekmomenten krachtige servers nodig, die worden afgeschaald wanneer ze niet gebruikt worden.

LET’S
CONNECT!

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen? Of kun je iets voor ons betekenen? Dan horen we graag van je! Bel of mail gerust. We komen graag langs om kennis te maken. En natuurlijk staan onze deuren op de zevende verdieping van de Javatoren in Almelo ook altijd voor je open.