In veel sectoren wordt digitaal werken steeds belangrijker. Dit geldt ook voor de bouwsector. Zo is het gebruik van BIM-software al een tijd gemeengoed voor moderne bouwbedrijven. In een wereld waarin op iedere plek internet beschikbaar is wordt digitaal samenwerken steeds eenvoudiger realiseerbaar. Bij Recognize houden we ons bezig met het ontwikkelen van plugins voor de viewer in Trimble Connect. We vertellen je er in deze blog meer over.

Geschreven door Juul Hobert, Developer.

 

Trimble Connect

Trimble heeft speciaal voor bouwprojecten een callobaratietool ontwikkeld. In Trimble Connect worden belangrijke documenten gedeeld tussen de installateur, aannemer, ontwerper en constructeur. In deze digitale samenwerking wordt BIM-data gedeeld met de open standaard IFC.

Het voordeel van een open standaard is dat het bestand uitgewisseld kan worden tussen BIM-software van verschillende uitgevers. De viewer (van Trimble Connect) toont een 3D-weergave van het IFC-model en toont de eigenschappen. Er is geen noodzaak om software op een apparaat te installeren, een browser (Edge, Chrome of Firefox) is voldoende. De informatie is hiermee overal en op ieder tijdstip op te vragen.

Bij Recognize houden we ons bezig met het ontwikkelen van plugins voor de viewer in Trimble Connect. Naast de standaard aanwezige functionaliteit biedt dit de mogelijkheid om geavanceerde gebruikssituaties te ondersteunen. De data uit Trimble Connect kan ontsloten worden via de standaard aanwezige API’s.

In een plugin kan dit ingezet worden om nog beter aan te sluiten op de werkwijze van een bedrijf. We geven je hieronder enkele voorbeelden van wat er te bereiken is met een maatwerk plugin.

Maatwerk plugin

Vastlegging van gebruikte bouwmaterialen 
Met de opkomst van circulaire bouw is vastlegging van gebruikte bouwmaterialen een must voor de toekomst. Met een plugin kan automatisch bouwmateriaal geclassificeerd worden en vastgelegd worden in Madaster.

Afroepen van prefab elementen bij leverancier 
Bij het gebruik van prefab elementen moet er nauwkeurig gepland worden. Om fouten in afstemming te voorkomen is het handig om afspraken digitaal vast te leggen. Met een plugin kunnen elementen geselecteerd worden en communicatie zal plaatsvinden in deze tool.

 

IFC-model aanbieden voor “model-checking” 
Kwaliteit van een IFC-model kan automatisch gecontroleerd worden met model-checking software. Door een maatwerk plugin wordt het mogelijk deze software in de cloud te draaien en het resultaat in Trimble Connect te delen.

Bouwnummers vastleggen 
Bij grote projecten is het van belang dat bouwnummers eenduidig vastgelegd worden. Dit kan in een plugin gedaan worden. De geselecteerde vlakken worden voorzien van een bouwnummer en zijn voor alle onderaannemers digitaal inzichtelijk.

Bij het maken van een plugin is het belangrijk dat het naadloos integreert met de viewer. Dat wil zeggen dat een gebruiker in de werking geen verschil merkt tussen de kern (Trimble Connect) en de plugin. Dit kan bewerkstelligd worden door op onderstaande punten te letten.

 

Gebruikersinterface

De weergave van knoppen, lijsten en andere componenten moeten gelijk zijn aan die van de viewer zelf. De styling wordt gedaan met css en html. Trimble heeft hiervoor een stijlgids uitgebracht. Het toepassen hiervan is vereenvoudigd door een op Bootstrap gebaseerd framework. Bootstrap-modus is op npm te vinden en kan rechtstreeks ingeladen worden of toegevoegd worden aan een Webpack configuratie.

Interactie

In de basis wordt een iframe ingeladen die communiceert door middel van window.postMessage(). Als een gebruiker een element selecteert dan kan de plugin hierop reageren en interactie hebben met de viewer. Trimble heeft de library workspace-api beschikbaar gesteld voor gemakkelijke communicatie met de viewer. De bi-directionele communicatie vindt op de achtergrond plaats en is voor de gebruiker niet zichtbaar.

Vanaf scratch een plugin maken kan met html en css. Een plugin beperkt zich vaak niet tot alleen weergave maar heeft interactie met de gebruiker. Om geavanceerde UI te bouwen is het gebruikelijk om een component-based framework zoals Angular toe te passen. Dit werkt in alle moderne browsers en biedt polyfills ter ondersteuning van oudere browsers.

Mogelijkheden

De viewer van Trimble Connect biedt mogelijkheden om er plugins voor te ontwikkelen. Geavanceerde gebruikssituaties kunnen hiermee ondersteund worden. Recognize biedt de kennis om maatwerk plugins te ontwikkelen. Dit kan naadloos geïntegreerd worden waardoor het voor gebruikers niet zichtbaar is dat de functionaliteit uit een plugin komt. Functionaliteiten die standaard niet aanwezig zijn kunnen hiermee alsnog toegevoegd worden voor bedrijfsprocessen die maatwerk behoeven.

 

LET’S
CONNECT!

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen? Of kun je iets voor ons betekenen? Dan horen we graag van je! Bel of mail gerust. We komen graag langs om kennis te maken. En natuurlijk staan onze deuren op de zevende verdieping van de Javatoren in Almelo ook altijd voor je open.