De product configurator output en integraties vormen een essentieel onderdeel van moderne organisatieprocessen. Door het implementeren van een geavanceerde configurator kunnen organisaties hun klanten een unieke gepersonaliseerde ervaring bieden, terwijl ze tegelijkertijd operationele efficiëntie bereiken. Dit Insight blog zal dieper ingaan op de belangrijkste aspecten van een product configurator output en integraties en hoe ze kunnen bijdragen aan het succes van een organisatie.

Recognize augustus 2023

Wat is een product configurator output?

Een product configurator output verwijst naar de resultaten die worden gegenereerd door een product configurator. Een configurator is een geautomatiseerd systeem dat klanten in staat stelt om producten naar hun wensen aan te passen en direct de bijbehorende output te zien. Denk hierbij aan gepersonaliseerde prijsberekeningen, technische specificaties, afbeeldingen en meer. Met de juiste configurator kunnen klanten real-time wijzigingen aanbrengen en direct de impact zien op de output.

Tijdens het configuratie/order proces kunnen real-time materiaalprijzen en voorraad worden opgehaald uit het ERP systeem. Hierdoor zijn offertes richting opdrachtgevers altijd accuraat met minimale effort. Een configurator koppelt met een geschikte flow alle gewenste bekende klantgegevens aan een (nieuwe) order waardoor deze later op een eenduidige manier weer terug te vinden én op te volgen zijn in het CRM-systeem. Voorbeelden van configurator output zijn:

 • Accurate prijscalculatie op basis van ingevoerde parameters en opties
 • Bill of Materials (BOM)
 • Automatisch gegenereerde (3D) weergave van het product
 • Automatisch gegenereerde plattegrond of 2D (bouw)tekening
 • Aansturing van machines in het productieproces
 • Analytische en statistische data van gekozen parameters in de keten/flowtekening
 • Automatisch opvolging klant door versturen/aanbieden van offerte

De voordelen van een product configurator output

Het gebruik van een product configurator output brengt verschillende voordelen met zich mee voor zowel klanten als organisaties.

 • Ten eerste stelt het klanten in staat om producten volledig aan te passen aan hun specifieke behoeften en voorkeuren. Dit resulteert in een gepersonaliseerde winkelervaring en vergroot de kans op een aankoop.
 • Daarnaast kan een product configurator output ook helpen bij het verminderen van fouten en misverstanden. Door direct de impact van wijzigingen te zien, kunnen klanten ervoor zorgen dat het gekozen product precies aan hun verwachtingen voldoet. Dit vermindert retourzendingen en klachten, waardoor de operationele kosten worden verlaagd.
 • Voor organisaties biedt een product configurator output een unieke kans om klantinzichten te verzamelen. Door nauwkeurig bij te houden welke opties populair zijn en waar klanten vaak afhaken, kan een bedrijf haar productaanbod optimaliseren en beter inspelen op de vraag van de markt.

Hoe data outputs jouw configurator naar een hoger niveau tillen

 • 3D Content Generator. Een mogelijke vorm van dataoutput vanuit een configurator is 3D data. Vanuit de ingegeven parameters kan de configurator software een maatwerk 3D-model tekenen. Dit model kan vervolgens in onderdelen of als totaal worden gegenereerd, getoond en beschikbaar worden gemaakt voor additionele doeleinden.
 • Offerte Generator. Vaak dient een configurator in ieder geval als output een offerte te kunnen produceren. Doordat de offerte generatie is gedigitaliseerd zit de klant eigenlijk aan de knoppen. De klant stelt zelf de offerte samen. Bij iedere keuze ziet de klant direct het effect op de productsamenstelling en de bijhorende prijs. De klant zit daardoor al een stuk verder in de sales cycle. Zodoende kan er sneller concreet worden geschakeld en worden overgegaan naar het uiteindelijke sluiten van de verkoop.
 • Brochure Generator. Aan de hand van een rekenmodel kan er direct een visuele impressie worden getoond. Hierdoor krijgt de eindgebruiker de bevestiging dat hij/zij ‘begrepen’ wordt. Deze visuele impressie kan zowel in 3D als 2D plaatsvinden en soms beide. Zo kunnen 2D tekeningen ondersteunend zijn aan 3D voor bijvoorbeeld aannemers. Het rekenmodel kan vervolgens de vereiste materialen berekenen en direct de actuele prijs weergeven door deze informatie op te halen uit het ERP systeem. Afhankelijk van het verkoopproces kan ervoor gekozen worden om het resultaat te verpakken in een gelikte digitale brochure (PDF).

Het belang van integraties voor de supply chain

Naast de product configurator output is het van vitaal belang om rekening te houden met integraties met andere systemen binnen de organisatie. Een naadloze integratie tussen de configurator, het voorraadsysteem, CRM en andere relevante systemen is essentieel om een efficiënte workflow te garanderen.

Integraties stellen organisaties in staat om automatisch gegevens uit te wisselen tussen verschillende systemen, waardoor handmatig werk wordt geëlimineerd en potentiële fouten worden verminderd. Dit verhoogt niet alleen de operationele efficiëntie, maar zorgt ook voor een consistente en betrouwbare informatiestroom doorheen de hele organisatie.

Daarnaast kunnen integraties met andere systemen ook helpen bij het stroomlijnen van de supply chain processen. Door real-time informatie te delen met leveranciers en logistieke partners, kunnen bedrijven sneller reageren op vraagveranderingen en de levertijden verkorten.

Verbeter de klantbeleving met een geavanceerde product configurator

Een geavanceerde product configurator output en integraties zijn tastbare voordelen die organisaties in staat stellen om klanten een gepersonaliseerde ervaring te bieden en tegelijkertijd de operationele efficiëntie te verbeteren. Met een configurator kunnen klanten producten volledig aanpassen aan hun behoeften, terwijl integraties met andere systemen zorgen voor een naadloze workflow en verbeterde supply chain processen.

Het implementeren van een product configurator output en integraties is cruciaal voor moderne organisaties die streven naar succes in een competitieve markt. Door te investeren in deze technologieën kunnen organisaties zich onderscheiden van hun concurrenten en de verwachtingen van hun klanten overtreffen.

Ben je nieuwsgierig naar de impact die een configurator kan hebben op jouw organisatie? Vraag je je af hoe wij jou kunnen ondersteunen bij het implementeren ervan?

Maak kennis met de kracht van een geavanceerde product configurator en ontdek hoe dit jullie organisatie naar een hoger niveau kan tillen.

ONTDEK MEER

3D Configurator
WHITEPAPER | Welke waardevolle voordelen heeft een web-based (product) 3D configurator voor uw organisatie?
Recognize
augustus 2023
3D Configurator
Hoe de sprint 0 werkwijze van Recognize kan helpen bij het ontwikkelen van een configurator binnen jouw organisatie.
Recognize
augustus 2023