Afgelopen zomer introduceerde Apple een nieuwe reeks iPhones met een zogeheten LiDAR scanner, die sinds begin vorig jaar ook al in verschillende iPads te vinden is. Deze toevoeging biedt nieuwe mogelijkheden voor zowel ontwikkelaars als consumenten op het gebied van augmented reality (AR). Met deze scanner lijkt Apple (nog meer) in te zetten op AR, maar hoe kan LiDAR daarbij helpen?

 

Geschreven door Bart Wesselink, Head of Development

Techniek.

Om te beginnen kijken we eerst naar de techniek achter de LiDAR scanner. LiDAR staat voor LIght Detection And Ranging en bestaat al wel een tijdje: het stamt namelijk uit 1960. In de basis werkt de scanner als volgt: hij stuurt verschillende laserstralen de omgeving in. Wanneer een object voor de scanner staat, zal deze de laserstralen reflecteren richting de scanner. Op basis van de tijd die tussen het verzenden en reflecteren zit, kan de afstand tot het object bepaald worden. Door veel laserstralen te sturen krijgt de scanner een compleet beeld van de omgeving.

Met de resultaten van deze metingen gaat de telefoon aan de slag. Er wordt een zogenaamde point cloud gemaakt. Alle laserstralen leveren een punt in 3D op met een hoogte, breedte en een diepte. Door alle metingen te combineren ontstaat er dus een 3D-model van punten. Hoe meer metingen, hoe nauwkeuriger het resultaat.

Toepassingen in auto’s.

Dit is zeker niet de eerste keer dat de LiDAR technologie wordt ingezet. De techniek wordt door verschillende zelfrijdende auto’s ingezet om een model van hun omgeving te maken en hierop te reageren. Naast afstand gebruiken deze auto’s ook LiDAR om snelheidsbepalingen te doen op basis van het Doppler-effect, en zo te zien waar objecten heen bewegen.

Ontwikkelaars.

Voor ontwikkelaars is het toevoegen van LiDAR erg eenvoudig: wanneer deze beschikbaar is, wordt deze automatisch gebruikt! Dit kan doordat Apple hun eigen tooling aanbiedt, genaamd ARkit. Deze tool zorgt voor het scannen van de omgeving. Heeft een telefoon geen LiDAR scanner? Geen probleem, dan wordt enkel de camera gebruikt. Zo gebruikt je app dus automatisch de laatste techniek, zonder enige app-update. 

Wat betekent dat in de praktijk?

Voor Lugarde hebben we een augmented reality applicatie ontwikkeld die klanten in staat stelt om te zien hoe hun nieuwe tuinhuis eruit zal zien in de tuin middels augmented reality. Door het gebruik van de de ARkit tooling van Apple kunnen we er eenvoudig voor zorgen dat telefoons met LiDAR automatisch ondersteund worden en zij de beste AR-ervaring krijgen die mogelijk is voor hun telefoonMochten gebruikers deze scanner niet hebben, dan is dat geen probleem en wordt er vanzelf teruggevallen op de camera: handig!    

LET’S
CONNECT!

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen? Of kun je iets voor ons betekenen? Dan horen we graag van je! Bel of mail gerust. We komen graag langs om kennis te maken. En natuurlijk staan onze deuren op de zevende verdieping van de Javatoren in Almelo ook altijd voor je open.