Eén van de onderdelen van onze sprint 0 methodiek, is het opleveren van een (cloud) architectuurplaat. In deze architectuurplaat is te zien uit welke onderdelen en systemen een product gaan bestaan en met welke systemen het product gaat communiceren. Deze insight is de 3de blog in een reeks van vier insights die uiteenzetten hoe de sprint 0 methodiek die Recognize hanteert, werkt. 

Recognize maart 2023

In de wereld van vandaag maken bedrijven en organisaties steeds meer gebruik van cloud computing om hun data op te slaan, te verwerken en te beheren. Het gebruik van cloud computing biedt een hele reeks voordelen, waaronder meer schaalbaarheid, flexibiliteit en kostenefficitiveit. Om hier optimaal gebruik van te maken, is het belangrijk om een goede cloud architectuur te ontwerpen. 

Een cloudarchitectuur verwijst naar het ontwerp van een cloudomgeving met daarbij de infrastructuur, platformen en applicaties die gebruikt worden om het product te draaien. Een goede cloud architectuur is schaalbaar, fouttolerant, veilig en tegelijkertijd geoptimaliseerd voor prestaties en kostenefficiëntie. 

De voordelen

Het hebben van een goede cloud architectuur die past bij een organisatie heeft veel voordelen. Een aantal van de meeste belangrijke zijn: 

Schaalbaarheid: een schaalbare cloudarchitectuur zorgt ervoor dat applicaties snel kunnen voldoen aan een veranderende vraag. Bij momenten van piekdrukte worden er extra resources bijgeschaald en zodra het rustiger is, worden deze weer afgeschaald. 

Kosteneffectiviteit: een goede cloud architectuur kan een stuk voordeliger zijn dan traditionele on-premises infrastructuren, omdat cloud providers infrastructuur aanbieden op een enorme schaal. Daarnaast zorgt een schaalbare architectuur er natuurlijk ook voor dat je enkel betaalt voor wat er gebruikt wordt.   

Betrouwbaarheid: een cloud architectuur kan relatief eenvoudig zo opgezet worden zodat deze door kan draaien ondanks dat (sommige) individuele componenten uitvallen, wat zorgt voor een betrouwbare applicatie.

Het Ontwerp

Voor het maken van een goede cloud architectuur zijn een aantal factoren van groot belang, waaronder:  

Applicaties: welke applicaties gaan er in de cloud omgeving draaien? Welke vereisten hebben die aplicaties wat betreft CPU, geheugen en opslag? Al deze factoren moeten meegenomen worden in het opzetten van een architectuur. 

Data opslag: waar wordt de data opgeslagen, in welke database of opslagservice? Hoe wordt deze data versleuteld en gebackuped? 

Netwerk: hoe gaat de data door de omgeving heen, welke netwerken zijn er, hoe moeten deze netwerken gescheiden worden? 

Security: hoe wordt de cloudomgeving afgeschermd? Welke netwerkmaatregelen worden er genomen, wie heeft er toegang, en welke andere security mechanismen moeten er aanwezig zijn? 

De Architectuurplaat

Een deliverable uit de sprint 0 methodiek die Recognize hanteert, is de architectuurplaat. De architectuurplaat is een visueel overzicht van de cloud architectuur van het product. Tijdens de sprint 0 zullen de verschillende componenten van de applicatie in kaart worden gebracht samen met de cloud componenten die daarbij horen. Tevens wordt de onderlinge communicatie en interactie in kaart gebracht. 

Naast de componenten van de applicatie zelf, wordt er ook gekeken naar de externe systemen waarmee gecommuniceerd wordt. Zo wordt er geïndexeerd welke API’s hiervoor beschikbaar zijn, hoe deze API’s eruitzien en hoe de authenticatie van zo’n API eruit ziet. 

Deze insight is de 3de blog uit de reeks van de vier insights over de deliverables in onze Sprint 0 Methodiek. Bij de volgende insights zullen we verder ingaan op de laatste deliverable binnen de sprint 0. Hou de insights pagina in de gaten! 

ONTDEK MEER

Sprint 0
Een gedeelde visie maakt een succesvol eindproduct. Hoe wij een productvisie bepalen met een Product Vision Board.
Recognize
maart 2023
Sprint 0
Hoe we middels storymapping samen met de opdrachtgever grip houden op alle functionaliteiten en de prioriteit bepalen.
Recognize
maart 2023
Tech
Hoe kan een migratie van BitBucket zo goed mogelijk worden uitgevoerd, en tegen welke problemen loop je aan?
Recognize
maart 2023