De laatste maanden overheerst artificial intelligence (AI) het nieuws. Of het nu Apple, Google of Microsoft is: alle bedrijven hebben hun peilen gericht op het integreren van AI in bestaande applicaties, om zo het gebruik ervan zo makkelijk mogelijk te maken. Met de introductie van ChatGPT maakten we voor het eerst kennis met een virtuele assistent die (bijna) alles wist, en ons kon helpen met dagelijkse werkzaamheden. In deze insight gaan we in op de mogelijkheden voor integratie met bestaande software, maar kijken we ook naar verantwoordelijk gebruik binnen een organisatie. 

Recognize juni 2023

De toepassing van artificial intelligence is zeker niet nieuw. Een simpel alledaags voorbeeld van deze kunstmatige intelligentie vind je bijvoorbeeld bij het shoppen bij een webshop. Op basis van allerlei factoren (bestelgeschiedenis, andere gebruikers, recensies) voorspelt de webwinkel welke artikelen relevant zijn voor jou als gebruiker. Deze tak van artificial intelligence wordt predictive AI genoemt. Op basis van patronen worden modellen getraind die kunnen voorspellen (bijv. toekomstige financiële resultaten op basis van data uit het verleden), classificeren (bijv. het herkennen van objecten in een foto) of clusteren (het groeperen van bepaalde data). 

ChatGPT en vergelijkbare modellen vallen onder generative AI. Op basis van de data die ze zien, genereren ze nieuwe data. Dit kan, net als bij ChatGPT, in de vorm van tekst, maar ook bijvoorbeeld in de vorm van een afbeelding. Modellen zoals die van ChatGPT zijn getraind op bizar grote hoeveelheden data, iets dat voor mensen onmogelijk is. Ze gebruiken data die ze in het verleden gezien hebben, samen met de context die je het model geeft, om teksten te genereren waarvan het model de kans het grootste acht dat je die nodig hebt. 

Wanneer je diep inzoomt op de materie, is artificial intelligence, een complex wiskundig probleem, wat de adoptie ervan lastig maakt. Echter bieden bedrijven als Microsoft (in de vorm van Azure) steeds meer tools aan die het trainen en gebruiken van de modellen steeds makkelijker maken. Zo kun je bijvoorbeeld met Azure een eigen model ontwikkelen, die gebaseerd is op het model achter ChatGPT. Dit model hoef je alleen nog maar te voeden met de informatie die nodig is voor jouw probleem, waarna je het direct kan gebruiken, zonder (duizenden) uren kwijt te zijn aan het trainen van het model. 

Doormiddel van een API maakt Azure het erg eenvoudig om aan te sluiten op de ontwikkelde modellen. Alle context vanuit de applicatie wordt meegestuurd naar Azure, die daarna het antwoord van het model teruggeeft, om te tonen aan je gebruiker. Daarmee wordt de drempel om artificial intelligence te integreren in bestaande applicaties ontzettend laag. Met de integratie van AI zorg je ervoor dat de workflow van je gebruiker een stuk makkelijk (en sneller!) wordt. 

Zulke services als die van Microsoft hebben tevens als voordeel dat ze de data binnen bestaande netwerken houden, en ingebouwde filters hebben om artificial intelligence op verantwoorde manieren uit te rollen naar gebruikers. Diensten als ChatGPT zijn hier wat ondoorzichtiger in, wat er precies met je data gebeurt is niet te verifiëren. Zomaar klakkeloos data kopiëren naar ChatGPT is dan ook niet verstandig, het is belangrijk om eerst gevoelige informatie te verwijderen alvorens er iets naar ChatGPT gestuurd wordt. 

Benieuwd naar of Recognize wat voor jou kan betekenen op het gebied van artificial intelligence? Neem gerust contact op met ons op! Wij gaan in ieder geval vrijdag 16 juni aan de slag met een speciale hackathon over artificial intelligence, om te kijken hoe we onze werkzaamheden (en die van onze klanten!) makkelijker kunnen maken. 

Tech
Hoe computers slimmer worden en data kunnen gebruiken voor voorspellingen aan de hand van kunstmatige intelligentie.
Recognize
juni 2023
Sprint 0
Een gedeelde visie maakt een succesvol eindproduct. Hoe wij een productvisie bepalen met een Product Vision Board.
Recognize
juni 2023
Sprint 0
Het Prototype is het tastbare resultaat van de ontwikkeling. Lees waarom prototyping belangrijk is voor succesvolle innovatie.
Recognize
juni 2023